Mag ik bij de laatste verzorging zijn?

Onze eerste reactie is hierop, natuurlijk! En dan natuurlijk met een uitroepteken. Wij zijn een groot voorstander om samen met de nabestaanden de laatste verzorging te doen. Voor de laatste keer je dierbare aanraken en verzorgen geeft rust en voldoening. Ook merken wij vaak dat de nabestaande tijdens de laatste verzorging al een beetje troost vindt in de gedachte dat je tot op het laatst iets voor elkaar kunt betekenen. Een veilig en vertrouwd gevoel. Je geeft het niet uit handen maar blijft erbij aanwezig. Ook als je het moeilijk vindt daadwerkelijk te helpen bij de verzorging kun je er toch bij blijven.

Als uitvaartverzorgers bij Puur Afscheid begeleiden wij je hier graag bij en nemen we je mee in de ervaring om bij de laatste verzorging te zijn. Het is ook een vorm van onthaasten. De periode voor overlijden is vaak moeilijk. Je wordt geconfronteerd met ziekte, waken, pijn of plotseling overlijden. Emotioneel is het moeilijk je voor te stellen. Kun je wel verder zonder. Mijn verdere leven zonder…? Sprakeloos ben je, spanning, verdriet en emoties overheersen. Dan is het terugvinden van rust in een laatste verzorging een bijzondere eervolle ervaring. Wij nemen je aan de hand mee, samen jouw naaste verzorgen.

We bespreken de mogelijkheden van opbaring. Dat kan op bed, opbaarplank of in een kist. Een overledene wordt bij een (thuis)opbaring meestal gekoeld, tenzij er thanatopraxie is toegepast op het lichaam. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet.

Wij geven de voorkeur aan het thuis opbaren of een eigen gekozen locatie. Voor de nabestaanden is het prettig in een eigen omgeving te zijn en om zelf te beschikken over de tijd om bij de overledene te zijn. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om in de vertrouwde “eigen” omgeving afscheid te nemen. De ervaring is dat thuis opbaren een positieve werking heeft op het rouwproces.