Afscheid is het begin
van een herinnering

Begraven, cremeren of natuurbegraven?

Begraven, cremeren of een natuurbegraafplaats zijn mogelijkheden, waar ieder zijn of haar eigen gevoel bij heeft. Meestal is hier voor een overlijden al over gesproken. De keuze hangt vaak samen met emotionele of religieuze omstandigheden, waarbij familietradities ook een rol kunnen spelen.

Cremeren

Na een uitvaartdienst vindt de crematie plaats. Nabestaanden kunnen aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Dit kan helpen bij het verwerken van het verlies van hun dierbare. De as wordt na afloop verzameld in een urn. Nabestaanden krijgen de urn na 30 dagen aangereikt. De as wil ieder op zijn persoonlijke wijze verwerken. Hier zijn tegenwoordig een tal van mogelijkheden voor. Het kan bewaard worden in een speciaal ontworpen urn, uitgestrooid worden op een gedenkwaardige plek, de urn kan begraven worden en het kan bijgezet worden in een graf van een overleden familielid, vriend of vriendin.

Begraven

Een laatste rustplek op een begraafplaats, geeft de nabestaanden de mogelijkheid om naar een plek te gaan, waar ze hun geliefden kunnen gedenken. Een grafrecht wordt gewoonlijk voor 20 jaar gekocht. Dit kan door nabestaanden verlengd worden. Het is bij de meeste begraafplaatsen mogelijk om op voorhand een graf te reserveren.

Natuurbegraven

Een natuurgraf wordt voor eeuwig gekocht. Nederland kent diverse natuurbegraafplaatsen, waar je een graf voor maximaal een persoon kunt kopen. Denk hierbij aan een graf in een bos of op de hei. Op dit graf mag geen grafmonument van steen. U ontvangt een houten schijf met de naam van de dierbare.