Afscheid is het begin van een herinnering

Opbaring

Opbaren kan op verschillende plaatsen. Dit kan thuis of een andere door u gekozen locatie of in het rouwcentrum.
Een overledene wordt bij een ( thuis)opbaring meestal gekoeld, tenzij er thanotopraxie is toegepast op het lichaam. Dit is een milde vorm van balseming.

Het lichaam van een overledene kan door thanotopraxie voor een aantal dagen de natuurlijke huidskleur behouden.Het opbaren kan in bed, in een kist of op een opbaarplank. Zelf ben ik een voorstander van thuis opbaren of een eigen gekozen locatie. Voor de nabestaanden is het prettig omdat ze de hele dag bij de overledene kunnen zijn zonder dat ze rekening te houden met (eventuele)openingstijden van het rouwcentrum. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om in de vertrouwde ‘eigen’ omgeving afscheid te nemen. De ervaring is dat thuis opbaren een positieve werking heeft op het rouwproces.

Thuis opbaren is in nagenoeg alle gevallen mogelijk. Wanneer een overledene thuis is opgebaard moeten nabestaanden er rekening mee houden dat ze veel mensen over de vloer zullen krijgen die afscheid komen nemen, tenzij wordt aangegeven dat men liever geen bezoek aan huis ontvangt.