Kiezen

Keuzes

Iedere dag mag je keuzes maken en wordt er aan je gevraagd keuzes te maken. Als je ’s morgens opstaat maak je al de eerste keuzes, ga ik eerst sporten voordat ik naar mijn werk ga? Welke kleding trek ik aan? Koffie of thee? Ontbijtje? Rijd ik binnendoor of sluit ik aan in de file? Zo kan ik nog wel even door gaan. Een poosje geleden werd ik mij bewust van alle keuzes die ik op een dag maak, en dat zijn er best veel.
Bewust en onbewust maken we de hele dag keuzes. Het leuke van keuzes maken is dat je de mogelijkheden afweegt, een alternatief voor iets zoekt, opties onderzoekt. Keuzes bieden ook afwisselingen, vooral de niet zo voor de hand liggende keuzes. Dan hoef ik maar een klein voorbeeld te noemen. Je staat in een winkel en bent op zoek naar een blauw truitje, je wikt en weegt wat je wilt kiezen en vervolgens komt de verkoper met een leuk rood truitje. Deze staat leuker, is fleurig en vervolgens kies je dat truitje. De keuze is (on)bewust gevallen voor een alternatief, dit zorgt voor een verrassende optie en afwisseling. Hoe leuk is dat?

Keuzeknop

Op mijn wasmachine staat een keuzeknop, als ik was in de machine stop moet ik een keuze maken voordat ik de startknop kan indrukken anders doet de wasmachine het niet. Mijn keuzes zijn beperkt en overzichtelijk en daardoor een stuk makkelijker. Soms zou ik wensen dat ik mijn keuzes in het leven ook zo kon indelen. Lekker overzichtelijk, een draai aan de knop en je hebt jouw keuze en als je op start drukt is het goed, of niet… dan komt mijn was er gekrompen uit omdat ik niet zo’n goede keus heb gemaakt. Ook daar leer je van, ook een minder gelukkige keuze leert je dat je in de toekomst andere beslissingen en overwegingen neemt. Hoe gaat dat spreekwoord ook alweer? Al doende leert men…?

Lief

Nu kan ik nog verder gaan over keuzes in ons leven, over grote keuzes, zoals trouwen, kinderen, politiek, geloof. Ook in onze laatste levensfase staan ook keuzes centraal, keuzes blijven een groot onderdeel van ons denken en handelen. Bewust en onbewust, over materiële en immateriële zaken.
Tot slot wil ik het ook nog graag hebben over de niet materiële keuzes in ons leven, elkaar lief te hebben en niet door angst en vervreemding te laten leiden. De keuze om lief te hebben is een keuze om verbinding te maken, om onszelf in die ander te vinden.